Verbouwen van een rijwoning in Moerzeke

Met het oog op gezinsuitbreiding koopt een nieuw samengesteld gezin een afgeleefd rijhuis in Moerzeke. De rijwoning heeft een eigenaardigheid: naast de woning bevindt zich -onder de buur- een gemeenschappelijke steeg met een voordeur. Gevel en voordeur suggereren dat de steeg tot de woning behoort, de achtergevel lijkt net te tonen dat de doorgang deel uitmaakt van de naastgelegen woning. Een huis met een hoek af of een hoek bij, de eigenaardigheid geeft de opdracht een boeiende randvoorwaarde.

De nieuwe aanbouw wordt opgevat als een stalen tent met geplooide ribben en een geplooide hoekkolom. Het skelet wordt verder ingevuld met een houten roostering en schrijnwerk. De ribben van de staalstructuur en de hoekkolom tonen de denkbeeldige grens, de doorgang wordt via de aanbouw met de tuin verbonden. De ribben en hoekkolom kadreren ook het zicht op de tuin en de buren. Het vast meubilair in de aanbouw wordt net als de hoofdstructuur gemaakt uit geplooid plaatstaal.

In de woning beperken de werken zich tot kleine ingrepen. Aan de straatzijde wordt, een trede hoger en badend in de middagzon, een meer geborgen ruimte uitgewerkt. De boog die ruimte van de rest van het gelijkvloers scheidt, wordt behouden. De bestaande trap opent zicht naar de leefruimte. De eerste verdieping biedt plaats aan de ouderslaapkamer en een op maat gemaakte badkamer uit polyester. Op de tweede verdieping worden twee slaapkamers gekoppeld aan een grote speelkamer.

Foto’s:  © Volt Architecten