Nieuwbouw voor ambulante hulpverlening, secretariaat en directie in Dendermonde

Op een voormalige brouwerijsite in de kern van Sint Gillis Dendermonde bouwt CAW Oost-Vlaanderen een kantoorgebouw (+/- 55 p.) met eerstelijnsopvang en 16 units voor kort-verblijf.

Geen evident programma middenin een rustige woonbuurt. Door alle omheiningen en afsluitingen weg te halen wordt de site uit zijn isolement gehaald, de tuin stelt zich open naar de dense ‘versteende’ buurt met mogelijke doorsteken in alle richtingen.

Het kantoorgebouw wordt als paviljoen tussen de bomen ingeplant. De stervormige opbouw organiseert de werking (kantoren/spreekruimtes/bezoekruimte), in de oksels van het gebouw ontstaan drie buitenruimtes. Bij twee ervan biedt een scherm de voldoende privacy voor de discrete eerstelijnsopvang. Het scherm aan de derde zijde, een kunstintegratieproject van Katrien Vermeire, wordt een verdieping opgetild. Onder het werk door wordt toegang tot het gebouw mogelijk, op de verdieping verhindert het halftransparante doek inkijk vanaf de tegenoverliggende woningen.

Het gebouw met de basic units wordt aan de straat geplaatst en gekoppeld aan de ontspanningsruimtes in het restant van de vroegere brouwerij. De monumentale buitentrap en de passerelles zijn gang, verbindingssysteem, vluchttrap, balkon en ontmoetingsplaats.

Bij de gevelopbouw wordt de rationele planorganisatie niet kunstmatig verdoezeld, streklagen in telkens één van de kleuren uit de steenmenging accentueren het regelmatige patroon. De met hout beklede onregelmatige gevels vormen hun tegengewicht.

©voltarchitecten

©voltarchitecten

©voltarchitecten

©voltarchitecten

©voltarchitecten

©voltarchitecten

©voltarchitecten

©voltarchitecten

©voltarchitecten

©voltarchitecten

©voltarchitecten