Verbouwen van een kantorencomplex in Gent

Trefpunt vzw, organisator van oa. de Gentse Feesten, is samen met Freetime gehuisvest in een prachtig, maar afgeleefd pand in het centrum van Gent tussen de Kammerstaat en Sint-Jacobs. Het gebouw voldoet niet meer aan de eisen van de brandweer, hedendaags thermisch comfort, hygiëne etc. Onder leiding van SOGent krijgt het gebouw een upgrade.

Om het ruimtegebruik te optimaliseren, worden de ruimtes heringedeeld. Zo wordt elk verdiep van sanitair voorzien en is er op het gelijkvloers ter hoogte van de Kammerstraat plaats ontstaan voor het sociaal restaurant ‘Le Petit Botanique’. Aan de zijde van Sint-Jacobs blijft de concertzaal behouden en wordt de bar aangepakt. De toegang tot de binnenkoer wordt verbeterd en het plein krijgt een opfrisbeurt zodat het kan worden gebruikt als ontmoetingsplaats en fietsenstalling.

Op de verdiepingen is plaats voor 2 clusters kantoren, telkens gekoppeld aan een eigen kitchenette/eetruimte. Elke cluster is gelegen aan een zijde van het gebouw en heeft een uniek zicht op een stukje Gent. Het dak werd geïsoleerd en wind -en waterdicht afgewerkt, de natte ruimtes in het gebouw werden voorzien van de nodige dynamische ventilatie om te voldoen aan de hedendaagse eisen met betrekking tot gebruikerscomfort.

Foto’s: © Volt Architecten