Bouwen van 83 sociale wooneenheden, een buurtfunctie en ADL-centrum in Willebroek

Volkshuisvesting Willebroek bouwt samen met de maatschappij voor Kleine Landeigendom Mechelen een nieuwe stadsontwikkeling van een 300-tal woningen in Willebroek. Hiervoor worden 4 architectuurwedstrijden (4 percelen) uitgeschreven, Volt is de laureaat voor perceel 2.

Op 2 bouwvelden met tussenliggende groenruimtes worden in totaal 83 woningen en 1 ADL-centrum voorzien. Koop-en huurwoningen worden over beide bouwblokken evenredig verdeeld.

Een uitlijning van de bebouwing volgens het masterplan zou resulteren in een helft goed georiënteerde (zuid) en de een helft slecht georiënteerde tuinen (noord). De goed georiënteerde helft wordt maximaal benut voor rijwoningen met tuin. Aan de andere zijde worden – dwars op de parkstructuur – woningenclusters ingeplant, aangevuld met een beperkt aantal rijwoningen en appartementen op de hoekpercelen. De clusters omvatten een mix van gezinswoningen met tuin, rolstoelaangepaste patiowoningen type levenslang wonen en duplexwoningen met ruime terrassen uitkijkend over de parkzones. Door de schikking van de bouwvolumes worden de zon- en lichttoetreding en de benutting van de perceeldiepte geoptimaliseerd. Deze mix van woontypes biedt mogelijkheden voor een gedifferentieerd huur -en kooppubliek én leidt tot een verscheidenheid aan gevelfronten. Door de rolstoelaangepaste woningen te verspreiden, wordt de sociale cohesie bevorderd.

Alle rijwoningtypes zijn doorzonwoningen, klassieke rijwoningen gekoppeld aan de tuin of bel-etagewoningen, ze kijken uit over de eigen tuin en één van de parkzones. Alle tuinen zijn rechtstreeks toegankelijk doorheen de carport of via een achteruitgang, ze beschikken ook allen over een ruime individuele tuin/fietsenberging.

De duplexwoningen en appartementen die zich op de hoeken van elk bouwveld bevinden, kijken uit op de parkzone en zijn allen van ruime terrassen voorzien.

De grondgebonden woningen in de clusters kijken uit over een eigen tuin of patio en over de steeg die de woningen ontsluit. De steeg biedt op zijn beurt een gekaderd doorzicht naar de parkzone. Het stallen van fietsen en auto’s gebeurt aan de toegangszone, de rest van de steeg wordt een supplementaire, goed bezonde buitenruimte op schaal van de cluster.

Het ADL-centrum wordt bewust aan de grootse groenruimte ingeplant en is duidelijk zichtbaar vanaf de Akkerlaan. Aan de achterzijde kijkt het ADL-centrum uit over een meer private binnentuin.

Foto’s: © Dennis De Smet