Verbouwen van een schoolgebouw tot appartementen en repetitieruimtes voor de stadsschouwburg in Sint-Niklaas
Met de herontwikkeling van de voormalige scholensite VTS wil de stad Sint-Niklaas bijdragen tot een kwalitatieve en duurzame vernieuwing van haar stedelijk patrimonium. De site met een oppervlakte van 1,8 ha is gelegen in de stadskern van Sint- Niklaas, op een boogscheut van de Grote Markt en het station, en heeft een zeer grote cultuurhistorische waarde waardoor herintegratie voorop gesteld wordt. Ze maakt deel uit van de cultuursite met de ‘Stadschouwburg’, ‘Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans’ en de ‘Stedelijke Academie voor Schone Kunsten’.
Op basis van een wedstrijdvoorstel werd het team Volt architecten, Blaf architecten en Denc! Studio geselecteerd. Een amalgaam van gebouwen en binnenpleinen, het resultaat van talloze aanpassings- en verbouwingsfases wordt omgeturnd tot een gemengd woonproject met starterswoningen, sociale huisvesting, private ontwikkeling en de nieuwe muziekacademie.
Verderwerkend op het masterplan opgemaakt door ontwerpbureau Nero wordt voor elk bouwdeel een specifieke strategie uitgewerkt. Volt architecten neemt het scharniergebouw en het loftgebouw voor zijn rekening.
De centrale ligging en de koppeling met verschillende andere gebouwdelen verklaren de naam van het scharniergebouw. Het gebouw is als enige op de site erkend als bouwkundig erfgoed. Op het gelijkvloers wordt het gebouw ingericht als repetitieruimtes en atelier/opslagruimte voor de Stadschouwburg. De repetitieruimtes kunnen gebruikt worden door de buurt/ stadsschouwburg/academie. De circulatiekern met trappenhal en lift bedient zowel het loftgebouw, scharniergebouw en gebouw M.
Het loftgebouw wordt gekenmerkt door de loopbruggen langs de voorgevel. Deze realiseren de toegang tot 12 appartementen.
De publieke ruimte krijgt het statuut van voetgangerszone, waarbij alleen bewoners toegang krijgen tot de parkeerplaatsen in de gebouwen. Het gebied wordt georganiseerd rond drie pleinen, elk met een specifieke invulling, die zijn opgehangen aan een belangrijke doorsteek voor fietsers en voetgangers. Het zorgt voor de verbinding naar het stadsweefsel en tussen verschillende projectonderdelen. Het ontwerp voor de openbare ruimte is eenvoudig, waardoor de gerestaureerde waardevolle gebouwen maximaal tot hun recht komen.
Foto’s: © Dennis De Smet