Uitbreiding van een middelbare Steinerschool in Gent

De kernactiviteiten binnen de Steinerpedagogie (de ateliers en het toneel) worden zichtbaar gemaakt door ze open te werken en tot spil van het ontwerp te maken. De eigenheid van de Steinerschool krijgt hiermee een herkenbaar gezicht, dat zich zowel naar de school als naar de buurt richt. De kernactiviteiten worden daarom geconcentreerd op de zichtassen vanuit de Forelstraat en de Eendrachtstraat. Het overige programma met extra klassen wordt in overeenstemming met de te behouden klassenvleugel tegen de perceelsrand aangeschoven. Deze nieuwe schikking transformeert de voormalige restruimte tot een nieuwe inkomzone.

De architectuur van het ontwerp ambieert flexibiliteit en creatieve invulling, de multifunctionele ateliers en de open polyvalente toneelzaal kunnen mee evolueren met de school: de duurzaame structuur moet verandering toelaten.

Een ateliertoren en de polyvalente zaal worden met elkaar verbonden door middel van een overdekte speelplaats die zich als een web tussen de gebouwen weeft. De speelplaats dient ook als schoolpoort, inkomluifel, hoofdcirculatie, openluchttheater, buitenatelier, hangplek…