Verbouwen van een vrijstaande woning in Rodenberg

Kleine kroniek

Bovenop de Rodeberg werd tussen de twee wereldoorlogen vakantiehuisje ‘Zonnedauw’ gebouwd. Het stond aan de rand van een heidegebied en wat van het bos restte na het wapengeweld. Vergezichten waren er in alle richtingen.
Vanaf 1960 ontdekte het toerisme de Rodeberg, stilaan raakte het vakantiehuis ingesloten door nieuwe bebouwing, het tennisterrein en de parking van hotelcomplex Kosmos. De open heide was al lang verdwenen door gestuurde herbebossing. Weg de zichten, weg het ruimtegevoel.
Een nieuw millennium, een nieuwe wind. Hotel Kosmos gaat failliet, Agentschap Natuur en Bos koopt het volledige terrein op en breekt zoveel mogelijk gebouwen af.
Ruim tachtig jaar na de bouw beslist de kleindochter met man en kind het huis te verbouwen tot haar woning, op zoek naar de verloren zichten.

Kleine uitbreiding

Het huisje, sinds de opmaak van de gewestplannen gelegen in recreatiegebied maar in een RUP geschikt verklaard voor permanente bewoning, mag maximum 20 % uitbreiden. Er wordt een kijkdoos toegevoegd, net het toegelaten extra volume, het wordt de zitruimte die de verloren vergezichten terugwint.
Aan de zuidzijde een gekaderd zicht op Heuvelland. Raam, ruimte en balkon vallen samen: in de winter veranda op stelten, in de zomer terras op hoogte.
Aan de noordzijde een uitsnede op zithoogte die het markante hotelgebouw, in verval maar beschermd als monument, als een panoramische prentbriefkaart presenteert.  De lage kast onder het raam is bijzettafel en extra zitbank voor bezoek.
De badkamer komt in de vroegere garage/berging tussen het huis en het bos. Gordijnen zijn niet nodig, het bos doet zijn werk: zo open de kijkdoos, zo intiem wordt de badkamer.
De bergruimte verhuist naar een kelder, de die draagt en klemt het onderstel met daarop het houtskelet bekleed met cortenstaal leien, even roestrood als het zand waaraan de berg zijn naam dankt. Tussen de kelder en de kijkdoos een overdekt terras, middenin de tuin.

©voltarchitecten

©voltarchitecten

©voltarchitecten

©voltarchitecten

©voltarchitecten

©voltarchitecten

©voltarchitecten

©voltarchitecten