Bouwen van 14 sociale wooneenheden in Zingem

De Ouwegemsesteenweg verbindt Ouwegem met de N60, Zingem en Kruishoutem. Naar Vlaamse traditie begeleidt de steenweg langs weerszijden lintbebouwing. Op een restperceel worden 14 huurwoningen gebouwd: een mix van gezinswoningen, bejaardenwoningen en 4 kleine appartementen. De woningen worden samen met carports en bergingen gecombineerd tot één ruimtelijk geheel dat nadrukkelijk over de achterliggende kouter uitkijkt. Een monumentale poort scheidt de binnenkoer enigszins af van de steenweg, de site fungeert als doorsteek naar de achterliggende kasseiweg.

Het ontwerp is een hybride vorm van traditionele agrarische architectuur -een schakeling volumes rond een erf en enkel toegankelijk via de poort- en probeert de ongedwongenheid daarvan als kwaliteit te integreren: de carports sluiten aan op de koer, zijn tegelijk de toegang tot de woning en functioneren ook als overdekt terras. De woningengroep is zo georganiseerd dat het maximaal doorzicht naar het open landschap wordt gecombineerd met een minimale inkijk op de omliggende percelen. Alle woningen hebben een tuin of een ruim dakterras, een eigen carport en fietsenberging binnen de structuur van het gebouw.

Het project zoekt een plaats tussen de lintbebouwing, maar dan op grotere schaal. Deuren zijn niet zichtbaar vanaf de steenweg of vanop de binnenplaats, waardoor het niet duidelijk is hoeveel units  het geheel bevat, noch hoe groot de individuele woningen juist zijn.

Foto’s: © Dennis De Smet