Verbouwen van een rijwoning in Sint-Amandsberg

In Sint-Amandsberg, een dichtbevolkte deelgemeente van Gent, werd recentelijk een nieuw buurtpark ontwikkeld. Een jong, pas gehuwd koppel kon een afgeleefde, volledig te renoveren woning op de kop tikken die uitkijkt over deze nieuwe groenzone.

De nieuwe omgevingsfactor het park, heeft geleid tot het uitgangspunt van het ontwerp: het openwerken van de bestaande achtergevel zorgt ervoor dat het jonge gezin vanaf elke verdieping kan genieten van zicht op het levendige en groene Bijgaardepark. De verschillende functies worden zo in de woning ingepast, dat de zones die het meeste baat hebben bij lichten/zichten zich volledig naar het groene park richten. Een strook in glazen vloertegels zorgt voor extra lichttoetreding in de centraal gelegen ruimtes beneden en maakt tevens interactie mogelijk tussen de zithoek/keuken en de spelende kinderen in de hobbyruimte.

Baksteen met goudkleurige tinten, houten raamprofielen en bronskleurig aluminium geven de achtergevel een warme uitstraling. Vooral wanneer de achtergevel in het zonlicht baadt, lijkt de gevel te gloeien.

©voltarchitecten

©voltarchitecten

©voltarchitecten

©voltarchitecten

©voltarchitecten

©voltarchitecten

©voltarchitecten