Bouwen van een gezinswoning in Sint-Amandsberg

Op het restperceel van een verkaveling, langs een fietsdoorsteek en tegenover de drukke spoorweg Gent-Antwerpen, komt een ‘grote kleine woning’.
Groot, want een woning met 6 slaapkamers, 2 keukens, 2 badkamers, 2 leefruimtes, een muziekkamer en een werkplaats om aan bromfietsen te sleutelen.
Klein, want dit alles binnen 200 m² en op een beperkt perceel.

In het volume van één huis worden twee woningen vervlochten waar het opnieuw samengesteld gezin een modus vivendi kan vinden. Het samenleven moet er in verschillende graden kunnen, met openheid naar de toekomst.

Op het gelijkvloers richt de leefruimte zich op de knotwilgenrij langs de beek, aangevuld met de ouderslaapkamer en kleine sanitaire ruimte is het de perfecte woning om levenslang te wonen. De inkom met voordeur is tevens muziekkamer en doorgang naar de ouderslaapkamer. De achterdeur geeft via de trap rechtstreeks toegang tot de ruimtes op de verdieping.  Daar kijkt een tweede leefruimte net boven de spoorweg uit over de achterliggende weiden, de gang op de verdieping verbindt vijf slaapkamers en is tevens tweede keuken en studeerkamer. De houten dakstructuur steunt enkel op de buitenmuren, grote gelamelleerde liggers overspannen de ruimte en geven het geheel de charme van een Zwitserse blokhut. Alle binnenwanden kunnen er aangepast worden, de woning evolueert mee met het gezin.

Ook rond het huis is geen plaats te verliezen. De zuidgerichte voortuin wordt de groententuin.
De oprit wordt het ochtendterras. De doorgang naar de tuin wordt de houtstapelplaats en overdekte inkom. Het terras een uitbreiding van het atelier/tuinhuis. De tuin opent zich naar de publieke ruimte langs de beek.

Foto’s: © Tom Janssens