Bouwen van 13 sociale appartementen en uitbreiding van een kinderdagverblijf in Sint-Niklaas

Twee nieuwe gebouwen, elk op schaal van de aanpalende omgeving vormen de basis van het ontwerpvoorstel: langs de Mercatorstraat een volume met 10 appartementen en langs de Sint-Rochussite een kleiner volume met 3 appartementen en de uitbreiding voor het kinderdagverblijf.

DOORWAADBAARHEID
Van de Mercatorstraat naar de Sint-Rochussite wordt een onderdoorgang voorzien die de binnentuin publiek toegankelijk maakt.

PARKEREN
Aan de inrit vanuit de Mercatorstraat voorzien we 6 parkeerplaatsen, ze zijn aan het zicht onttrokken door middel van een claustra.

BINNENTUIN
De publieke binnentuin is opgevat als een groene buitenkamer, omarmd door de bestaande tuinmuren en de nieuwe gebouwen. Het pad dat de verbinding maakt tussen de Sint-Rochus-site en de Mercatorstraat, loopt door de tuinkamer.

1e VOLUME MERCATORSTRAAT
De Mercatorstraat bestaat hoofdzakelijk uit rijhuizen. De gevel van het nieuwe gebouw is een knipoog naar deze typologie van rijhuizen. Door de subtiele positionering van voegen, het spel van verschillende types raamopeningen en variërende accenten per “travee”, toont de gevel zich qua vormentaal als 5 woningen in de rij, waardoor het gebouw zich aanpast aan de schaal van de omgeving. De grondgebonden appartementen krijgen elk een eigen toegangsdeur, de appartementen op de verdiepingen zijn toegankelijk via de gemeenschappelijk inkom die toegang geeft tot de open passerelles aan de straatzijde.

2e VOLUME KANT ST-ROCHUSSITE
Het tweede gebouw is een passtuk dat zich innestelt tussen het bestaande gebouw van Pieternel, de private buitenruimte van de gelijkvloerse appartementen en het hoge aanpalende loftgebouw aan het grasveld van de Sint-Rochus-site. De bestaande tuinmuren worden aangehouden zodat dit voorstel geen ruimtelijke verzwaring is voor de buurt. Aan de Sint-Rochus-zijde en aan de kant van de binnentuin krijgt het gebouw 3 bouwlagen, zodat het een volwaardige gevel vormt voor de hoek van het Sint-Rochushof. Ter hoogte van de aansluiting met de private buitenruimtes wordt afgebouwd naar 1 bouwlaag.

UITBREIDING PIETERNEL
In het project is eveneens de uitbreiding van het kinderdagverblijf ‘Pieternel’ van de Stad Sint-Niklaas voorzien. Het bestaande gebouw, grenzende aan de Rochus-site krijgt een uitbreiding in een oude, aanpalende opslagruimte. Er wordt een nieuwe leefgroep voorzien, een uitbreiding van de keuken en herschikking van de personeelsruimtes, alsook de volledige heraanleg van de buitenspeelruimte.